Vorige week woensdag waren we dus op Muziek Digitaal in Brussel. De meeste presentaties staan inmiddels online. Een officieel verslag van het Muziekcentrum volgt later. Wat is ons bijgebleven?
Andrew Dubber's keynote gaf nog eens mooi een lang lijstje van wat er allemaal mogelijk is in de nieuwe veranderende muziek sector. Zijn parabel over een theatermaker die zich afvraagt hoe hij moet omgaan met het nieuwe fenomeen TV was een duidelijke terechtwijzing aan het adres van de grote platenmaatschappijen: "don't try to make music work on the internet, make internet!". Wel moedig van de directeur Business & Digital Development bij Universal Music Belgium om direct daarna hun huidige initiatieven om in beweging te treden eens uit de doeken te doen. Blijkbaar willen ze vooral meer gaan kijken naar B2B2C modellen: als er niet zo veel geld meer te halen is rechtstreeks bij de comsument zelf, focus dan op samenwerking met bedrijven die dat wel kunnen.
De presentatie van David Zegers over de nieuwe AB website was volgens ons één van de beste van de dag: helder, een concrete case, en duidelijke meetbare cijfers. Ook bijgeleerd over ABtv, by the way, waarbij de conclusie was: het loont, maar enkel in combinatie met de reguliere activiteiten. Ook: integratie met de grootste social netwerk sites is echt wel cruciaal.
Uit de presentatie van New Music Labs leerden we naast interessante tips rond muziek en band promotie dat er in Nederland zo'n 500000 muzikanten zijn en zo'n 13000 bandjes. Mooi marketing materiaal, and they had more, ook over het mobiele web. Cijfers zijn belangrijk om te overtuigen en goede inschattingen te maken. By the way: pointers naar meer cijfers over de Belgische muziek sector altijd welkom!
Dave Haynes van Soundcloud (links) en Thomas Bonte van Musescore (rechts).
Foto: Isabel Pousset (bron)
Tijdens de breaks hadden we ook een chat met Dave Haynes van SoundCloud, die het eerder had over "de (SoundCloud) link als de nieuwe mp3". SoundCloud is duidelijk bezig zoveel mogelijk sound traffiek naar zich toe te trekken, onder meer d.m.v. hun API.
De startup presentaties hadden wat ons betreft beter in de hoofdzaal plaats gevonden (waar ook food & drinks geserveerd werden), want nu was het wat een side-track in een aparte zaal, met weinig publiek als gevolg. Daarom, hier nog eens de deelnemers aan de startup corner:
- FanInvest - crowdfunding culture
- Motion Music Manager - online dashboard for the self-promoting musician
- Musescore - gratis en open source muziek notatie programma
- Oxynade - de meest uitgebreide evenementen databank van Europa
- Tagger.fm - een nieuwe manier om muziek te bookmarken en met je vrienden te delen
- Tunify - muziek streaming op jouw smaak
- Mu Technologies - makers van de voice tuning en harmonisatie plugin Mu Voice
Om af te sluiten: Frederik de Wachter kondigde mede in naam van Bart Becks en Gilles Bindels de geboorte aan van MIKE Belgium (Music Innovation and Knowledge Exchange), een volgens mij broodnodig initiatief om iedereen actief in de muziek industrie in België samen te brengen en aan te zetten tot samenwerking. Doelpubliek is: ondernemers, artiesten, creatieve denkers, developers, onderzoekers, vc's, ... Aangezien wij onder minstens 3 à 4 van die categorieën vallen zou ik zeggen: we're in!
Conclusie: een interessante en leerrijke dag! Thanks Muziekcentrum Vlaanderen!